Ziua de 16 septembrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

??̆ ?? ??????? ??…

Astăzi se împlinesc 186 de ani (1835) de când ???? ? ???? ????????? ?? ??????̆ ????????̆ ? ????̂????? de către domnul Ţării Româneşti, Alexandru Ghica. Leul era echivalentul a 60 de parale. Era însă doar o monedă „teoretică”, pentru că tranzacțiile, taxele și impozitele se plăteau în monedă străină, löwenthaler, taleri olandezi care aveau gravat pe revers un leu ridicat în două labe și cărora românii le spuneau… „LEU”.

În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți volumele „Moneda în România: 491-1864”, de Octavian Iliescu; „Moneda – de la scoicile-monedă la cecul electronic”, de Radu Negrea și „Moneda – mică enciclopedie”, de Costin C.Kiriţescu.

Tot într-o zi de 16 septembrie, dar în 1925, se năștea în Mississippi artistul ?.?. ???? (d. 2015), considerat „regele blues-ului”. Recompensat cu 14 premii Grammy, B.B. King a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1987. În 1990 a primit National Medal of Arts, iar în 2006 fostul preşedinte american George W. Bush l-a decorat cu Presidential Medal of Freedom.

Pe 16 septembrie 1977 înceta din viață soprană americană de origine greacă ????? ?????? (n. 1923), cea care este considerată cea mai mare interpretă de muzică de operă din a doua jumătate a secolului al XX-lea, motiv pentru care a fost supranumită „La Divina”, „Regina della lirica” sau chiar „Biblia operei”. Cu o viață personală extrem de agitată și nefericită, Callas a murit la doar 54 de ani, în condiţii care au rămas până astăzi neelucidate pe deplin, vorbindu-se inclusiv despre o posibilă sinucidere, sau despre o moarte „din dragoste” (pentru Aristotel Onassis). Varianta oficială este că a murit în urma unui atac de cord, însă n-a fost permisă nicio autopsie şi a fost imediat incinerată. Cenuşa ei a fost răspândită, doi ani mai târziu, în Marea Egee.

În colecțiile bibliotecii noastre găsiți numeroase CD-uri cu interpretările marii artiste, alături de volumele „Maria Callas”, de Camilla Cederna, „Maria Callas – cea mai mare cântăreaţă de operă a secolului XX”, de Maria Cecilia Cavallone și Wuji House.

Tot astăzi se împlinesc 38 de ani (1983) de la moartea dramaturgului ????? ????????? (n. 1917), unul dintre cei mai valoroşi autori români de după 1948. Devine după 1948 „comunistul” familiei, poate și din nevoia de a ține spatele politic fratelui, fost primar legionar al Fălticenilor, și verișoarei emigrate (Monica), devenite ulterior lider al exilului anticomunist românesc. „Horia Lovinescu este, după Marin Sorescu, cel mai important dramaturg autohton al epocii comuniste și cel mai valoros dramaturg autohton de idei după Camil Petrescu”, apreciază Paul Cernat. Piesele sale de teatru au fost traduse în numeroase limbi, Lovinescu semnând și numeroase scenarii de film („Citadela sfărâmată”, „Stejar – extremă urgență”, „Avalanșa” etc).

În colecțiile Bibliotecii „V. Voiculescu” există multe volume semnate Horia Lovinescu („Moartea unui artist”, „Negru şi roşu”, „Teatru”, „Noaptea umbrelor. Oraşul viitorului. Karamazovii”, „Ultima cursă” etc.) și cartea „Horia Lovinescu, o dramaturgie sub zodia lucidităţii”, de Natalia Stancu.

Tot într-o zi de 16 septembrie, în 2000, ne părăsea buzoianul ??????? ??????? (n. 1952), unul dintre liderii generației 70, cea care a pus bazele folkului românesc. Remarcându-se deopotrivă ca muzician și poet, Sterian a adus contribuții majore în dezvoltarea genurilor folk și folk-rock în România, dar și în realizarea fuziunii între starea și mesajul exprimate de versuri și linia melodică folk-rock. Iubitor de protest și cu un spirit acid, Sterian a reprezentat un segment artistic practic nemaiîntâlnit în întreg peisajul muzicii românești, un fel de „Bob Dylan al României”. Născut în Ştiubei, comuna Râmnicelu, Sterian și-a demonstrat spiritul rebel încă din adolescența petrecută la Rm. Sărat, motiv pentru care a fost exmatriculat din Liceul „Al. Vlahuță” din Rm. Sărat.

În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul „Pariu pe o lacrimă”, scris de Vasile Ghinea în memoria lui Valeriu Sterian.

 

Știri despre: , ,