Ziua de 5 octombrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

??̆ ?? ??????? ??…

  • Acum 439 de ani (1582) ???? ??????? ?? ???–??? ? ???????? ?? ??? ?????? ?? ????????? ? ????????, ?̂???????? ?????????? ?????? ?? ??? ?????????, punând de acord anul ecleziastic cu anul astronomic. Ziua de 5 octombrie a anului 1582 a fost socotită 15 octombrie 1582. Noul calendar a fost adoptat de România în anul 1919, când 1 aprilie a devenit 14 aprilie.
  • Pe 5 octombrie 1864, se năștea, la Besançon, Franța, ????? ???? ?????̀?? (m. 1948), inventator şi producător de filme francez. Împreună cu fratele său, Auguste (1862-1954), a brevetat, în 1895, „cinematograful Lumière – un aparat servind la obţinerea şi vizionarea probelor cronofotografice”, de fapt, primul aparat de filmat şi primul aparat de proiecţie cinematografică.
  • Tot astăzi se împlinesc 59 de ani (1962) de când celebra replică „Numele meu e Bond. James Bond” se auzea pentru prima oară într-o sală de cinema, la ???????? ???????? ???? ??? ????? „????? ????” – „????? ???? ??. ??”. Premiera a avut loc în Anglia, din distribuţie făcând parte Sean Connery şi Ursula Andress, în regia lui Terence Young. Franciza James Bond, cea mai longevivă din istoria cinematografiei, a ajuns anul acesta la cel de al 25-lea film cu pelicula „No Time to Die” (încasări de 5 milioane de lire sterline în prima zi, pe marile ecranele britanice şi irlandeze).
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți mai multe volume din seria 007: „James Bond – Dragi sărutări din Rusia”, „Diamantele sunt eterne”, „Casino Royale”, „Spionul care m-a iubit”, „Bărbatul cu pistolul de aur” etc.
  • Pe 5 octombrie 1902 (potrivit altor surse, pe 7 octombrie) se năștea, la Salcia, Teleorman, ??????? ?????? (m. 1974). Poet, prozator, romancier şi ziarist, director al Teatrului Naţional Bucureşti pentru o perioadă de mai bine de douăzeci de ani, Stancu a fost și continuă să fie controversat din cauza atitudinii politice reflectate în parte din literatura sa. Academician, laureat al Premiului Herder și președinte al Uniunii Scriitorilor din România, a fost strâns legat de serviciile secrete, așa cum arată arhivele publicate de Stelian Tănase. În 1942 este trimis în lagăr la Tg. Jiu, pentru a i se cosmetiza dosarul și a i se realiza un nou angajament pentru viitor. Asta în cazul că germanii pierdeau războiul. Nu a stat mult în lagăr, Serviciul de siguranţă considerând că nu e cazul să îl reţină mai mult. Va face mult paradă după 1945 de acest episod, prezentându-se ca un „rezistent antifascist”, „victima a terorii antonesciene” etc. După 1944, a devenit unul din intelectualii şi gazetarii colaboraţionişti, alăturându-se ocupaţiei sovietice şi regimului comunist. În 1965, nu are probleme să se convertească la naţionalismul ceauşist după moartea lui Gheorghiu Dej.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți mai multe volume semnate Zaharia Stancu, precum: „Desculț”, „Urma”, „La tribu”, „Poeme simple”, „Scrieri” etc., alături de cartea „Revolta fondului neconsumat: cazul Zaharia Stancu”, de Artur Silvestri, lucrare ce urmărește elemente importante ce definesc arta poetică și doctrina literară a lui Zaharia Stancu.

     

 

 

Știri despre: , ,