Creditat ca planul alimentar care pune capăt „suferinţelor” dietetice, acest plan din două etape presupune alimente sănătoase, activităţi fizice şi o atitudine pozitivă pentru atingerea stării de bine.
Scrisă de dr. Susan Kleiner, dietetician autorizat, Dieta bunei – dispoziţii este rezultatul a peste 25 de ani de consiliere nutriţională acordată unei largi şi variate clientele, inclusiv sportivi profesionişti!
Dieta pentru o buna dispozitie
Conform raţionamentului dietei, alegând alimente sănătoase şi nutritive, odihnindu-te suficient şi având activitate fizică din belşug, poţi ajunge la o stare foarte bună de sănătate fizică şi emoţională.
Alimentele sunt clasificate fie ca „alimente de bună-dispoziţie”, fie ca „alimente de proastă-dispoziţie”.
În primele două săptămâni de program, alimentele de proastă-dispoziţie sunt eliminate. Există diferite niveluri calorice, cu porţii pe grupe de alimente pentru trei mese şi două gustări. În etapa a doua, pot fi reintroduse cu moderaţie două porţii de vin, ciocolata sau zahărul. O dată cu atingerea greutăţii propuse, dieta trece la faza „Bună-dispoziţie pe viaţă”.
Această dietă pune accentul pe alegerea alimentelor, dezavantajul fiind acela că abordarea poate fi prea indulgentă pentru cei care au o nevoie de o îndrumare mai strictă.
Este ideală pentru cei care doresc energizare prin dietă şi activitate fizică şi au nevoie de îndrumare pentru realizarea schimbărilor necesare unui stil de viaţă sănătos. De asemenea, toate alimentele necesare acestei diete pot fi cumpărate de la orice supermarket.
Programul se concentrează asupra realizării conexiunii dintre dietă, dispoziţie şi activitate fizică, recomandând multă odihnă, o activitate mai dinamică şi mersul pe jos!
Iată câteva exemple de alimente pentru ambele „categorii”:
- Alimentele de proastă-dispoziţie includ: mari cantităţi de alcool şi cofeină, prăjeli, carne roşie, produse grase tip patiserie, zahăr şi amidon rafinate.
- Alimente de bună-dispoziţie: banane, fructe de pădure, pudră de cacao, ouă, seminţe de in, soia, ghimbir, usturoi, curcan, verdeţuri, legume, soia şi tofu.
Un exemplu de meniu pe 3 zile!
Ziua 1 | Ziua 2 | Ziua 3 | |
Mic-dejun | Clătite din făină integrală de grâu cu seminţe de in, fructe de pădure şi cârnat de soia | Omletă din albuş, pâine prăjită din făină integrală de grâu, portocală | Cereale bogate în fibre, banană, lapte degresat, ou, cafea cu seminţe măcinate de in, apă |
Prânz | Felii de carne de curcan, salată de roşii şi castravete, supă de fasole, apă | Salată de ton cu spanac, puţină supă | Frittata cu spanac şi roşii, supă italiană cu legume şi paste, apă |
Cină | Felii de avocado, taco din făină de grâu integral cu peşte, portocală, apă | Friptură de pui, sparanghel, ardei gras şi dovleac la cuptor, curmale, orez | Muşchi de vită la grătar, ciuperci sote, piure de cartofi dulci, porumb |
Gustarea 1 | Biscuiţi digestivi din soia | Fructe de pădure cu iaurt | arahide în coajă |
Gustarea 2 | Lapte degresat | Edamame (fiertură din boabe de soia) | suc de legume cu sodiu redus |
Sursa: „Alege dieta potrivită” de dr. Susan Kleiner