Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău – s-a întâmplat pe 30 martie

de Stiri Buzau Media
??̆ ?? ??????? ??…
? Pe 30 martie 1853 se năștea în Groot-Zundert, în sudul Olandei, ??????? ??? ???? (d. 1890), unul dintre pictorii care au influenţat arta secolului al XIX-lea, cu toate că a lucrat numai un deceniu. Chiar dacă astăzi lucrările lui valorează milioane de dolari, în timpul vieții artistului n-au fost apreciate, motiv pentru care pictorul este numit „geniul nerecunoscut”, el însuși ajungând să-și considere tablourile un eşec. Van Gogh s-a hotărât să picteze abia la 27 de ani, după ce şi-a pierdut slujba, fără vreo pregătire anterioară. Deşi a lucrat numai 10 ani, a fost un artist prolific; a realizat peste 900 de picturi şi mult mai multe desene şi schiţe. Asta înseamnă că la fiecare 36 de ore termina o lucrare. Artist necunoscut pe-atunci, van Gogh nu avea bani să plătească modele, aşa că se picta singur. Iar un alt truc pe care îl folosea pentru a economisi bani era următorul: picta peste lucrările mai vechi în loc să cumpere pânze noi. Tot într-o zi de 30 martie, dar în 1987, la o licitație Christie’s, o companie de asigurări japoneză a cumpărat unul dintre tablourile „Floarea-soarelui”, al lui  van Gogh, la un preț record de 24,75 milioane de lire sterline. În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți volumul „Scrisori”, aparțințând marelui pictor, și mai multe monografii, printre care cele semnate de Pierre Leprohon, Fran Nuño, Enrica Crispino, Pierre Leprohon.
✏️ Pe 30 martie 1858 ?????????? ????? ??????, ??? ???????????, ?̂????????? ???????? ?????????? ?? ????̆ ?? ?̦????, la 88 de ani după ce inginerul englez Edward Nairne l-a realizat pentru prima dată.
? Pe 30 martie 1867 ??????? ?????  ?????̆??? ?????? ?̦? ???????? ???????? ?? ?? ????? ?? ?,? ???????? ?? ??????.
✍️ bPe 30 martie 1899,?????? ??????? ?????????̆ ?̂? ??????? „???????????” ??? ???????̦??  cu poezia „Și toate”, sub semnătura V. George.
Mai multe despre poet găsiți în monografiile din colecțiile bibliotecii noastre, „George Bacovia”, de Mihail Petroveanu și „George Bacovia – 135”, de Livia Ciupercă.
? Pe 30 martie 1912 înceta din viață scriitorul german ???? ??? (n. 1842). Cărțile lui au apărut într-un tiraj de 300 de milioane de exemplare şi au fost traduse în nenumărate limbi – inclusiv în limba română. Biografia lui Karl May este, pe de altă parte, un capitol de istorie literară prin care se poate explica productivitatea extraordinară a acestui autor – pe care unii îl califică drept un colportor genial, alţii drept un escroc literar. Karl May intrase în conflict cu legea încă din perioada în care era elev. Fusese exmatriculat din şcoală după ce au fost prins că a furat. Mai tîrziu, în 1865, fusese arestat şi condamnat la 4 ani de închisoare pentru escrocherii şi furturi. În timpul detenţiei a citit nenumărate cărţi. Atunci i-a venit ideea să scrie romane de aventură şi de călătorie. După alte conflicte cu justiţia, Karl May reuşeşte abia după 1880 să ducă o viaţă normală, dedicându-se în exclusivitate scrisului. Îi apar, pe rând, romanele celebre: „Prin deşert”, „Prin Kurdistanul sălbatec”, „De la Bagdad la Stambul”, „Prin ţara skipetarilor”, în 1892. Alte romane celebre ale lui Karl May sunt: trilogia „Winnetou” şi „Comoara din lacul de argint”. Toate aceste titluri pot fi găsite și în colecțiile bibliotecii noastre.
? Pe 30 martie murea scriitorul ?????? ??? ???? (n. 1895), unul dintre primii colaboratori permanenţi ai Societăţii Române de Radiodifuziune. Răspunzând invitaţiei conducerii Radiodifuziunii de a prelua „grijile” teatrului radiofonic, el este cel care a deschis drumul „teatrului de auzit” (1929), ocupându-se atât de configurarea repertoriului, cât şi de personalizarea noii formule sonore. Pe lângă cele mai cunoscute volume ale lui Victor Ion Popa („Sfîrlează cu fofează”, „Velerim şi Veler Doamne”, „Ciuta”, „Muşcata din fereastră”, „Take, Ianke şi Cadîr” etc.), în colecțiile bibliotecii noastre găsiți și monografii semnate de V. Mîndra,  Ştefan Cristea și Valeriu Râpeanu.
? Pe 30 martie 1989 înceta din viață ??????? ?????????? (n. 1912), intelectualul-monah care a găsit fericirea în temniţele comuniste. Evreu convertit la creştinism şi intelectual ajuns monah, Steinhardt se prezintă în secolul extremismelor şi al infamiei morale ca un personaj atipic în toate. „Jurnalul fericirii“, cea mai cunoscută operă a sa, continuă să inspire noi generaţii de cititori şi să amintească de cea mai mare contradicţie dintre toate: asediul fericirii într-o temniţă comunistă. A fost arestat în ianuarie 1960, alături de grupul de intelectuali „Noica-Pilat”, pentru infracţiunea „de uneltire contra ordinii sociale”, fiind eliberat în 1964, după peregrinări prin închisorile Jilava şi Gherla.
În colecțiile bibliotecii noastre găsiți mai multe volume semnate Nicolae Steinhardt („Primejdia mărturisirii”, „Jurnalul fericirii”, „Eseu romanţat asupra neizbânzii”, „Ispita lecturii”, „Monologul polifonic”, „Dăruind vei dobândi” etc.), alături de câteva monografii dedicate acestuia.