Tarifele de referință pentru polițele RCA cresc pentru români și scad pentru firme

de Stiri Buzau Media

Asigurătorii ce oferă polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) sunt obligați, de peste un an, să țină cont, la stabilirea sumelor pe care trebuie să le plătească deținătorii mașinilor aflate în circulație pentru acest tip de poliță, de niște tarife de referință. În acest sens, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat recent o nouă listă ce cuprinde tarifele de referință pentru asigurările RCA și care aduce o ușoară creștere a tarifelor RCA pentru persoanele fizice și o scădere a tarifelor RCA pentru persoanele juridice.

ASF a publicat recent tarifele de referință pentru asigurările RCA, tarife ce sunt folosite de către asigurători pentru a stabili prețul polițelor RCA. Astfel, potrivit unui comunicat al ASF, tarifele de referință au fost calculate de către o companie independentă, iar pentru calcularea acestora s-a ținut cont de categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă sau persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană fizică sau juridică), de vârsta asiguraților, dar și de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitate cilindrică, masă maximă autorizată sau număr de locuri).

Atenție! Tarifele de referință nu reprezintă nici tarife minimale, nici maximale, ci doar niște indicatori de referință pentru asigurătorii care oferă polițe RCA, dar și pentru cei asigurați.

Valorile regăsite în această listă nu prezintă o creștere sau o scădere uniformă, ci tarifele de referință au crescut pentru anumite categorii și au scăzut pentru altele. Mai exact, tariful mediu RCA pentru persoanele fizice este de 790 de lei (creștere de 4% față de cel anterior), în timp ce tariful de referință mediu pentru persoanele juridice este de 1.660 de lei (scădere de 5% față de cel anterior).

Pentru a vedea cum s-au modificat tarifele de referință în funcție de categoria din care face parte vehiculul  și posesorul acestuia, prezentăm tarifele pentru cele mai întâlnite situații. Astfel, prima de referinţă pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile de persoanele cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, este 601 lei (anterior era 565 lei).

Tariful de referință RCA pentru persoanele juridice ce dețin o mașină cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cmc este acum de 1.056 de lei, față de 1.070 de lei, în trecut. Pentru autovehiculele destinate transportului de marfă cu masa de peste 16 tone deținute de persoanele juridice, tariful de referință este de 7.273 de lei (anterior era 7.801 lei). Ultima categorie de vehicule pentru care prezentăm tariful de referință RCA este cea a autovehiculelor destinate transportului de persoane cu o capacitate mai mare de 40 de locuri. Astfel, tariful de referință pentru acestea este de 7.570 de lei. Anterior, valoarea tarifului de referință pentru aceste vehicule era de 7.645 de lei. Tarife de referinta RCA oct 2018